Üdvözöljük Szentgál község honlapján!

Szentgál a Dunántúlon, Veszprém megyében található. A 8-as számú fő közlekedési úton haladva Veszprémtõl Nyugatra tűnik fel Szentgál táblája. Innen még 3 km-t kell haladni a bekötőúton, hogy a községbe érjünk...

Szentgál története

Polgármesteri köszöntő

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önt honlapunkon!

 Néhány szóban településünkről: 

Szentgál a Dunántúlon Veszprém megyében a Bakony erdeitől körülvéve helyezkedik el a 8-as számú főútvonalon haladva Veszprémtől nyugatra. A település nevét Szt. Gál bencés szerzetes tiszteletére vette fel még az Árpád-korban.

Az első írásos emlék 1281-ben említi Szentgált. Ekkor, mint királyi kutyatenyésztők szerepeltek. A királyi vadászatokhoz látták el az udvart kutyákkal és a vadászatokon segítettek. Ezért az érdemükért 1328-ban nemességet kaptak. Minden adó és nemesi taxa fizetése alól kivetették és peres ügyeikben a király ítélt felettük. Kiváltságaikat a későbbi királyok sorra mind megerősítették. 

Szentgál erősen őrzi népi hagyományait, ezért több szervezetet is létrehoztak annak érdekében, hogy ezeket az értékeket életben tartsák. Gazdag kulturális programok mellett érdemes megtekinteni a település határában elterülő Tiszafást és a Kőlik barlangot valamint református és katolikus templomainkat és nem utolsó sorban a Tájházban fellehető állandó kiállítást, mely a kisnemesi lakáskultúrát hivatott bemutatni.

Ismerkedjen meg az itt élőkkel a táj és a település nevezetességeivel! Látogasson el hozzánk személyesen is!

Mielőbbi találkozás reményében kívánok jó böngészést!

 

Istvánfalvi Sándor
polgármester