Üdvözöljük Szentgál község honlapján!

Szentgál a Dunántúlon, Veszprém megyében található. A 8-as számú fő közlekedési úton haladva Veszprémtõl Nyugatra tűnik fel Szentgál táblája. Innen még 3 km-t kell haladni a bekötőúton, hogy a községbe érjünk...

Szentgál története

Kártyás csalás

A Veszprémi Rendőrkapitányságon tett feljelentést egy helyi férfi, miután egy mobiltelefon-társaság ügyintézőjeként bemutatkozó egyén felhívta azzal, egy nyereményjátékban vehet részt, melynek feltétele, hogy egy megadott telefonszámra kell üzenetet küldenie és pénzt feltöltenie. A sértett az utasításoknak eleget tett, de a feltöltés végrehajtása után nem jutott hozzá az ígért összeghez.
 
 
A bankkártyás csalásoknál jöhet a csapda e-mailben, telefonon, de még a jó öreg mágnes csíkos csalás sem ment ki teljesen a divatból. A csalások lényege, hogy a bűnözők hozzáférjenek az érintett bankszámlájához, megszerezve a bankkártyájának adatait.
 
Tanácsaink bankkártyás csalások elkerülésére:
 
- Ne tegye ki közösségi oldalakon lakcímét, telefonszámát!
- Ne tároljon számítógépen, telefonon személyes és bankkártya adatokat, mert feltört számítógépéből vagy ellopott telefonjából is megszerezhetőek információk.
 - Telefonhívások során, vagy e-mailban soha ne adjanak meg semmilyen bankkártyára vonatkozó adatot! - Az online csalások ellen is van védelem. Több magyar banknál lehetőség van arra, hogy kártyás vásárlást csak egy SMS-ben történő azonosítás után lehessen indítani. Ilyenkor hiába szerezték meg a kártyaadatokat, a tulajdonos telefonja nélkül nem tudnak visszaélni ezekkel.
- Ne adja meg a kártyaadatait gyanús honlapon vagy akár telefonon! - Szabad pénzét megtakarítási számlára helyezze át vagy nyisson a bankjánál az online vásárlásaihoz egy „internet alszámlát”, amelyen mindig csak annyi összeg legyen, amennyi az aktuális internetes vásárláshoz szükséges és kizárólag ennek a kártyának az adatait adja meg vásárláskor. Ezzel csak egy adott összeghez lehet hozzáférni, többi pénzét biztonságban tudhatja.
 
A mobiltelefon-felöltőkártyás csaló valamely szolgáltató munkatársaként bemutatkozva, nagy összegű nyereményről tájékoztatja áldozatát, és, hogy ahhoz hozzájusson a „szerencsés” mindössze annyit kell tennie, hogy feltöltőkárty (áka) t vásárol, és azok számát megadja, vagy ő maga tölti fel (pl. automatánál, benzinkúton) a csaló által magadott telefonszámokat.
 
Tanácsaink feltöltőkártyás csalások elkerülésére:
 
- Ne tegye ki közösségi oldalakon a telefonszámát!
- Telefonhívások során ne higgyen a nagy nyereményben!
- Fogjon gyanút, ha a csaló feltételt köt a pénz átvételéhez!
- A csaló kérésének ne tegyen eleget!
- Ne vásároljon nagy összegű feltöltő kártyát és ne adja meg a számot senkinek!
 
A gyors felderítés érdekében kérjük, hogy amennyiben feltöltőkártyás csalás áldozatává vált, vagy ilyen jellegű telefonhívást kap, azonnal hívja a 112-es telefonszámot és tegyen bejelentést!